Meni

"KAMEN jesam,
kamen budem.
Iz kamena sam ponikao,
u kamen sam propanuo..."

KOSTA KILIBARDA ČUDESNI

Beskonačnost duše umjetničke ogleda se u njegovoj misli o životu kroz rječi:
"KAMEN jesam, kamen budem. Iz kamena sam ponikao, u kamen sam propanuo. I sinu bih kolijevku od kamena napravio.
Neka kamen, kamen naslijedi...”

Ne, nisam ja pesnik koji stihovima popravlja svet.
Istina, ovo sam sročio onako bez olovke, poodavno, više kao moto životni. A sve druge jade i patnje ispisao sam u kamenu i drvetu. Moja "viđenija" nazvali su čudesnim, a ja sam autorima te sintagme samo kazao: svet je ovaj čudesan, ja samo to vidim, možda malo bolje od drugih.
I prenosim dalje.

KOSTA KILIBARDA

ČUDESNI

samonikli crnogorski skulptor, rođen je 1942. godine u Grahovu. Decenijama je živio i stvarao u Zelenici (Herceg Novi) gdje je na lokalitetu Lalovina svojeručno izgradio znameniti atelje- galeriju Nebesko ognjište, koje je od šezdesetih godina pa do danas i atraktivno okupljalište uglednih likovnih umjetnika, književnika i ostalih stvaralaca sa područja EX - SFRJ, kao i iz inostranstva. Kilibarda je tu, uglavnom, stvarao skulpture u drvetu, kamenu i metalu, te u ostalim i najčešće reciklažnim materijalima.

Samouki umjetnici po pravilu strasno druguju s prirodom.U drvetu i kamenu, u korijenju i ostacima obrađivanog metala nalaze poticaje za iskaz svojih najintimnijih poimanja života, čovjeka i njegove sudbine.Njihovo djelo stoga treba tretirati kao spcifično i emotivno i tražiti poruku koju saopštavaju i koja može svakome biti posebna kao što je i poseban život svakog čovjeka.Ti stvaraoci su najčešće ljudi široke duše, skloni dobru, vedri,orni za drugovanje.Privlače pažnju i prijateljuju s umjetnicima.

Takav je stvaralac i Kosta Kilibarda koji je došavši iz grahovske pitomine u Zeleniku, i tu na obali mora, ali ne u bučnom gradu, stvorio svoj svoje "Nebesko ognjište" kako ga zove gdje se okupljaju mnogi da danu dušom i vide Kostine radove u drvewtu i kamenu, ili od zavarenog metala, radove koji govore o čovjeku, njegovom životu, radnom, plemenitom mukotrpnom ali i lijepom o njegovom liku i okruženju.Kosta je samouki stvaralac koji je svakim djelom osvajao neko novo saznjanje koje bi koristio u narednom.Njegova vedra i temperamentna priroda učinila ga je bliskim mnogima, vodila ga u mnoga druženja.Izlagao je svoje radove sam i sa prijateljima u mnogim mjestima i svugdje ostavljao prijatelje i vezivao za umjetnost one koji je stvarno vole.

Izložbe

Samostalno je izlagao u Herceg Novom, Dubrovniku, Beogradu, Titogradu, Cetinju, Baru, Splitu, Banjoj Luci, Skoplju, Nišu, Pirotu, Debru, Valjevu, Bajnoj Bašti i drugim jugoslovenskim gradovima, te u SAD i Njemačkoj. Radovi su mu bili zastupljeni i na brojnim koletkivnim izložbama, a učestvovao je i u radu više likovnih kolonija.

Drugovanja

Njegove skulpture danas se nalaze u vlasništvu brojnih i veoma uglednih svjetskih i domaćih kolekcionara umjetničkih djela. O Kilibardinom stvaralaštvu napisani su brojni novinski tekstovi, kao i eseji u časopisima iz pera najpoznatijih autora, te snimljene brojne telvizijske emisije. O njegovom osebujnom skultorskom opusu, među ostalima su sačuvani i nadahnuti zapisi Dušana Kostića, Zuke Džumhura, Mihaila Lalića, te još niza drugih uvaženih literarnih stvaralaca i publicista s kojima je drugovao . Za svoje stvaralaštvo i čovjekoljublje, Kosta Kilibarda dobio je niz priznanja, među kojima posebno valja izdvojiti i Prvu otkupnu nagradu na internacionalnoj izložbi "Rad mir i sloboda", u Beogradu 1986, a koja mu je pripala za skulpturu "Hirošima II".

Iz velike zbirke djela

pogledajte samo neke

"Ja mrtvim stvarima dajem život. Tu je tajna, ako je uopšte ima" govorio je Kosta. Ceo Kostin dom je od kamena. Ispred velika terasa puna skulptura, vrt takođe. Tu je kameno gumno, a na samom vrhu "Nebesko ognjište". Ateljeu je dao ime po NJegoševom ognjištu iz iz "Luče mikrokozme". Sve to predstavlja jedinstvenu kulu na spratovima, koju vole da posećuju i domaći i strani turisti.

Mučenik 2

Kao i svaka njegova sklptura bez ikakvog komentara prenosi snagu dela na posmatrača.

U kamenu

Vječnost duha satkana u kamenu

Poljubac

Ljepota zbližavanja u kamenu utkana, u poljubac vječni

Krug života

Krug života, apstrakcija postajanja, življena i neminovnost nestajanja

Ranjena ptica

Samo nadahnuti skulptor može uhvatiti trenutak borbe ranjene ptice

Crnogorac i crnogorka

Na kamenu nastali u kamenu ovekovečeni

Drugi o KOSTI ČUDESNOME.

 • Malo sam šokiran-kao da si pojačao strahote života kojih je i inače previše. Molim te ubaci i pokoji cvijet, sunce, lijepi ženski lik, da se razgale i odmore tvoji posjetioci. To je teže naći - ali ti ćeš to moći ...

  Mihailo Lalić
  Mihailo Lalić Književnik
 • ... Opet me ovaj dragi Kosta, majstor Kosta, iznenadio. Danas sam ponovo video njegovo djelo, s kojim neprekidno druguje. kosta je putnik kroz ljudske patnje

  Author image
  Zuko Džumhur Filmski scenarista, putopisac, književnik
 • Kada uđete u svojevrsan hram Banjanskog Boema, dočekaće vas brojne skulpture koje je njegova vješta ruka, tek potpomognuta prirodom, maestralno izdvajala i oživjela.Pretpostavljam, složićete se potom i sa čuvenim Heseom da -"Šumu pojednako ne posmatraju umjetnik i vlasnik pilane". Gdje god da se okrenete i pogledate,te skulpture, čini se, žele da s njima porazgovarfate, da ih pitate...Od svih, na mene su veoma snažan utisak ostavile "Bitka na Sutjesci" i "Neretva"m pa "Crnogorka sa teškim bremenom na leđima","Crnogorac sa mukom o vratu" i još brojne...

  Moto Laketic
  Milisav MOTO Laketić Narodni guslar

Kontakt

Ostanimo u vezi

Galerija "NEBESKO OGNJIŠTE" dom duše skulptora KOSTE KILIBARDE sa radošću Vas očekuje. Vaša poseta je uvijek dobrodošla, a plamen večitog duha na ognjištu nebeskom, koji se prostire do zvezdanog neba ogrejaće svakog dobronamernog gosta. Udahnite u sebe plemenitost ovoga doma i prosvjetlite svoj duh uz skulpture izložene u galeriji. Umetnost nikada ne umire.

Pošaljite nam poruku
Sending...
Vaša poruka je poslata. Hvala!
KOntakt informacije
Kako nas naći

Nebesko ognjište
Lalovina, Zelenika
Herceg Novi, Crna Gora

pošaljite nam mejl

info@nebeskoognjiste.com
galerija@nebeskoognjiste.com

Zovite nas

Telefon:
Mobilni: +382 69 605 515
VIBER +382 69 605 515